Aan welke eisen moet een website voldoen?

Een website moet voldoen aan een groot aantal functionele, technische en inhoudelijke eisen. De functionele eisen vloeien voort uit wat u met de site wilt bereiken en bepalen welke mogelijkheden bezoekers krijgen aangeboden. Als u uw site bijvoorbeeld als verkoopkanaal wilt gebruiken, moet u bezoekers behalve productinformatie ook een bestelformulier aanbieden. De technische eisen hebben betrekking op de werking, de vindbaarheid, de onderhoudbaarheid en de uitbreidbaarheid van de site. De inhoud (content) van de site speelt een essentiële rol. De inhoud bepaalt niet alleen of uw boodschap overkomt, maar ook of uw site makkelijk te vinden is voor mensen die op zoek zijn naar uw producten of diensten.

Een goede website moet:


  • foutloos werken
  • altijd online zijn
  • door zoekmachines makkelijk te vinden zijn
  • qua inhoud gemakkelijk aan te passen zijn
  • zonder tussenkomst van specialisten te onderhouden zijn
  • flexibel zijn en eenvoudig te bedienen
  • door uzelf uit te breiden zijn met behulp van bestaande componenten
  • door anderen uit te breiden zijn
  • goed gedocumenteerd zijn.

Om aan alle eisen te voldoen moet een website in ieder geval dynamisch zijn. Bij een dynamische site wordt de complete content - zoals teksten, plaatjes, filmpjes en menu's - in een database opgeslagen. Vanuit de database worden interactieve pagina's met actuele informatie gegenereerd en naar de gebruiker verzonden. Tegelijkertijd kan de database een belangrijke rol spelen in uw bestaande bedrijfsprocessen.

Onderhoudbaarheid


Het grote voordeel van een dynamische site is dat u alle content via een content management systeem (CMS) zélf kunt onderhouden. Bij een dynamische site kunt u dus op elk gewenst moment de tekst van een pagina wijzigen, een plaatje toevoegen, een nieuw product online zetten, etc. Alle wijzigingen worden direct doorgevoerd en zijn ook direct zichtbaar. Uw site is dus altijd up-to-date. En het is nog simpel ook: u hoeft niets te weten van HTML, en meer dan een pc, een internetverbinding en een browser heeft u niet nodig!

Uitbreidbaarheid


Een ander voordeel is dat een dynamische site kan worden uitgebreid zonder dat er specialisten aan te pas komen. Nieuwe pagina's zijn in een oogwenk klaar. Met behulp van kant-en-klare componenten kunnen allerlei soorten content aan een pagina worden toegevoegd. Zo nodig kunt u met de bestaande componenten zelfs een geheel nieuwe site bouwen!

Personalisatie


Een dynamische site biedt ook de mogelijkheid om gegevens van bezoekers bij te houden. Dit opent geheel nieuwe perspectieven. U kunt uw bezoekers of klanten persoonlijk benaderen en precies die informatie geven die ze nodig hebben. Dit wordt personalisatie genoemd. Op deze manier kunt u bezoekers bijvoorbeeld heel gericht benaderen voor een actie.